Africamuseum

Fysiek bezoek
Talen: franstalig, nederlandstalig
Meer filters: leuk voor kinderen
Rolstoeltoegankelijkheid: volledig

Wat valt er te beleven?

Bedrijfsrondleidingen

Voka Open Bedrijvendag gaat door van 10u00 tot 17u00.

Waar?

Ons adres

Leuvensesteenweg 13 en 17, 3080 Tervuren

Je hoeft niet te reserveren.

Wie we zijn

Iedereen heeft wel eens gehoord van het AfricaMuseum in Tervuren. Maar wist je dat het museum ook een wetenschappelijke instelling is met meer dan 80 onderzoekers en 120 stagiaires, doctoraatsstudenten en Afrikaanse wetenschappers in residenties. Zij verrichten onderzoek in verschillende wetenschappelijke disciplines om het verleden en heden van de samenlevingen en de natuurlijke milieus in Afrika te bestuderen. Het onderzoek berust op de uitzonderlijke collecties van het museum, het veldwerk en de samenwerking met universiteiten en andere instellingen, met complementaire expertisedomeinen. De ontwikkeling van het netwerk van Afrikaanse partners is in dit kader van fundamenteel belang.

Wat we doen

Naast het wetenschappelijk instituut, is het AfricaMuseum ook zichtbaar voor het breed publiek. Het beslaat meer dan 11.000m² aan permanente zalen met de referentietentoonstelling, zalen voor tijdelijke tentoonstellingen en ateliers voor schoolgroepen en onthaalt meer dan 120.000 bezoekers per jaar. Rondleidingen voor kinderen, jongeren en volwassenen over diverse onderwerpen zijn mogelijk. Het museum biedt ook een reeks culturele activiteiten.

Waar we voor staan

Het AfricaMuseum is het wereldcentrum voor onderzoek en de verspreiding van kennis inzake het verleden en heden van samenlevingen en natuurlijk milieus in Afrika met de nadruk op Midden-Afrika, om zo een beter begrip en meer interesse daaromtrent te creëren bij het grote publiek en de wetenschappelijke wereld en om door middel van samenwerkingsverbanden wezenlijk bij te dragen tot de duurzame ontwikkeling ervan. De kernopdrachten van deze op Afrika gerichte instelling bestaan dus in het verwerven en het beheren van collecties, het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en de valorisatie van de resultaten hiervan, het verspreiden van kennis en het presenteren aan het grote publiek van een keuze uit haar collecties.

Wat je zeker niet mag missen

Tijdens Voka Open Bedrijvendag openen we de deuren van een van onze wetenschappelijke gebouwen. Maak kennis met het werk van onze wetenschappers en ontdek een deel van de collecties tijdens deze exclusieve kijk achter de schermen.

Wist je dat

In 2023 bestaat het AfricaMuseum 125 jaar. Ook heropende het museum 5 jaar geleden de deuren na een grondige renovatie. Daarom organiseert de instelling dit jaar een reeks activiteiten met aandacht voor de rol van het museum in het verleden, het heden en de toekomst. Meer info hierover via deze link: https://www.africamuseum.be/nl/see_do/125_5_year .

Extra info

Het bezoek van het wetenschappelijk gebouw is gratis. Reken daar ongeveer 1u30 voor. Wil je na je bezoek aan het wetenschappelijk instituut ook nog het museum bezoeken? Dan betaal je slechts 5€ voor een ticketje. Speciaal op die dag en in het kader van Voka Open Bedrijvendag krijg je dan ook nog eens de kans om de kelders van het museum te bezoeken. Daar kan je o.a. een kijkje nemen in de restauratieruimtes.

Openstaande vacatures

Africamuseum heeft ook een aantal openstaande vacatures.
Benieuwd naar meer informatie? Ontdek ze hieronder.

Ontdek ze hier

Ontdek andere bedrijven in deze regio

bpost

Brussel
De postbode aan je deur, het ...
Digitaal bezoek