Imog
Wat valt er te beleven?
Bedrijfsrondleidingen
Voka Open Bedrijvendag gaat door van 10u00 tot 17u00.Waar?
Ons adres
Sint-Pietersbruglaan 1, 8552 ZwevegemExtra?
Contactgegevens
Je hoeft niet te reserveren.
Wie we zijn
Imog is de Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen. We zorgen voor de huisvuilverwerking van ruim 250.000 inwoners uit elf gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruisem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. Er is niet alleen het afval van de huis-aan-huisophaling, we sorteren ook het ingezamelde afval van ons recyclageparken. Imog biedt diensten aan particulieren en gemeenten. We ontzorgen onze gemeenten-vennoten en staan in voor de ophaling en verwerking van het afval. Daarnaast bouwen we mee aan het netwerk selectieve inzameling, om zo optimaal in te zetten op het recupereren van grondstoffen. Imog heeft een site in Moen en een site in Harelbeke. Op de site in Harelbeke vind je onze verbrandingsinstallatie met energierecuperatie en rookgasreiniging en het overslagcentrum voor pmd en papier&karton. Op de site in Moen staan onze composteringsinstallatie en sorteercentrum en is er de deponie als sluitstuk. Tijdens de editie 2023 van Open Bedrijvendag zetten we de site in Moen in de kijker.
Wat we doen
De huidige site in Moen telt ruim 27 hectare. De deponie met natuurlijke waterzuivering ligt aan de basis van de site. Niet-gevaarlijk afval dat niet meer kan worden voorkomen, hergebruikt, gerecycleerd of verbrand gaan we volgens strenge normen storten. Voor we dat afval gaan storten, gaat alles door Valormet. Deze installatie haalt alle resterende grondstoffen nog uit de assen zodat alles optimaal gezuiverd is voor het op de deponie terechtkomt. Binnenin de stortplaats ontstaat een zuurstofarme omgeving waar organisch materiaal omgezet kan worden tot biogas. Dit is een energierijk mengsel van methaangas, waterdamp en CO2. De stortplaats fungeert zo als een bioreactor. Dit biogas zetten we om tot hernieuwbare warmte en groene elektriciteit. Dat is goed voor de energievoorziening van zo’n 1.350 gezinnen per jaar.
De afgewerkte delen van de deponie krijgen een nieuwe functie. Ze doen dienst als behandelingscentrum voor onderwaterbodem dat gebaggerd wordt uit bevaarbare rivieren en ook als zone voor ruim 1,5 hectare fotovoltaïsche cellen. Daarnaast verwerken we jaarlijks zo’n 25.000 ton groenafval uit de regio. Snoeihout, bladeren, haagscheersel, boomstronken, gazonmaaisel en onbereide groente- en fruitresten worden omgezet tot waardevolle compost met Vlaco-label. Zo garanderen we ziektekiem- en onkruidzaadvrije compost. We bieden het compost aan in handige zakken van 40L, maar kunnen ook volle containers of big bags van 1m³ aan huis leveren. Daarnaast biedt Imog ook een duurzame potgrond aan waarbij het veensubstraat werd vervangen door de eigen Imog-compost. Op de site in Moen verwerken we ook al het afval dat we op de 16 recyclageparken in de Imog-regio inzamelen. We stockeren er ook het glas dat we uit de ruim 300 glasbollen ophalen.
Waar we voor staan
Afval is voor Imog een opportuniteit. We produceren energie (elektriciteit en warmtenet) van grondstoffen. Onze slagzin is dan ook niet voor niets: ‘Afval…bron van grondstof en energie‘. De site in Moen fungeert als een regionale hub, zodat we afval opnieuw als grondstoffen kunnen inzetten in een productieproces. Zo maken we de materialenkringloop rond. In Moen clusteren we materiaal uit verschillende bronnen, die we uitvoeren als grondstof als de vraag er is. Hiervoor hebben we een nieuwe overkapping in het materialencentrum laten bouwen zodat we alles weersbestendig kunnen stockeren. Deze investering toont dat Imog klaar is voor de toekomst en dat een circulaire economie het doel is. Bovendien zetten we optimaal in op vervoer via het water, met onze eigen laad- en loskade. Een volle vrachtlading via het water spaart maar liefst 40 tot 110 vrachtwagenritten uit.
Wat je zeker niet mag missen
Voor de kleinste bezoekers voorzien we een springkasteel. Ze kunnen ook de sorteerregels leren kennen met onze sjoelbakfiets, de sorteerpanelen en onze afvalknaller. Heb je alles juist? Dan win je een leuke prijs!
Wij nemen deel aan de ‘HOTSPOT Zwevegem’. Klik op de volgende link om de andere deelnemers te ontdekken.
Wist je dat
- Wij het regenwater uit de deponie onttrekken en op een natuurlijke manier zuiveren?
- Dat maar 1 % van het afval in de deponie belandt, door maximale voorsortering en opschoning van de bodemas?
Extra info
- Wil jij ook deel uitmaken van het team van Imog-medewerkers? Kom dan zeker langs op onze jobstand en laat je gegevens achter. Onze collega’s van HR matchen je graag met de geknipte vacature.
- Parkeren op de site van Imog zelf is niet mogelijk, je vindt wel parkeerplaatsen in de Sint-Pietersbruglaan.
Ontdek
Imog
Openstaande vacatures
Imog heeft ook een aantal openstaande vacatures.
Benieuwd naar meer informatie? Ontdek ze hieronder.