Residentie Van Simaey
Wat valt er te beleven?
Stay tuned
Kijk af en toe eens naar deze pagina voor meer info over het programma op zondag 1 oktober 2023 bij Residentie Van Simaey.Extra?
Contactgegevens
Wie we zijn
Is een groots opgezette herbestemming en doorgedreven renovatie door projectontwikkelaar De Goaverse Statie bvba, van de gewezen industriële gebouwen van Voeders Van Simaey en later Voeders Leroy.
De eindfase is ingezet en resulteert in een uniek beschermd industrieel gebouw in de Vlaamse Ardennen (Gavere) om te werken en te wonen.
Wat we doen
Zelden was een herbestemmingsproject van een industriële site naar een woon-werkproject zo uniek als dat van Residentie Voeders Van Simaey in Gavere, Oost-Vlaanderen.
Het opschrift ‘Goed Zuiver Onvervalscht’ op de affiche uit 1929 van Voeders Van Simaey verliest met het nieuwe bouwproject geenszins aan kracht. Integendeel. Het opschrift wordt zelfs alle eer aangedaan door de authentieke bouwstijl en het respect voor het verleden. Residentie Van Simaey wordt een puur en onvervalst bouwproject, waar wonen en werken een extra dimensie krijgt.
Het resterend deel van de ontmantelde fabriek – de befaamde silotoren, werd volledig geïntegreerd in de moderne, ruime wooneenheden. Dat maakt dat er een sublieme combinatie van industrieel erfgoed met nieuwe woonstijlen is ontstaan.
De silotoren die jarenlang fungeerde als symbool van landbouw en veevoederindustrie voor Gavere en omgeving, wordt in het nieuwe project een landmark direct zichtbaar van op grote afstand aan de inkom van Gavere.
De volledig hoog dicht gebouwde site van het voormalig veevoederbedrijf Van Simaey langs de sporen werden grotendeels gesloopt. Enkel welbepaalde delen bleven behouden: de markante silotoren, zijn aanbouw met los- en laadplaats en de overdekte stalplaats achteraan.
De historisch en landschappelijk waardevolle toren wordt weer zichtbaar gemaakt en verbouwd tot 20 woningen (luxe loft en appartementen) en een of meerdere commerciële ruimtes. Met de inplanting van dit complex bij het station, zullen de woningen gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Ook zijn er parkeerplaatsen en groen rond het gebouw voorzien.
Waar we voor staan
De visie van de eigenaar van Residentie Van Simaey, de Goaverse Statie bvba, gepassioneerd door vakkundige renovatie en conversie van oude industriële panden, is uniek.
De Goaverse Statie blaast bestaande, leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfssites nieuw leven in, d.m.v. renovatie en bedrijfsklaar maken van de panden.
Als totaal projectontwikkelaar coördineert De Goaverse Statie de bouw van projecten vanaf de fundering tot de eindafwerking: bedrijfsgebouwen, industriebouw, kantoren en appartementen.
Wat je zeker niet mag missen
Het doel is om de site na jaren sluiting en renovatie terug open te stellen voor het grote publiek en om twee aspecten in de kijker te zetten.
1. De uniciteit van het industrieel silogebouw en de renovatie ervan tot een gebouw om te wonen en te werken
We laten zien op welke vakkundige manier de renovatiewerken zijn gebeurd.
De site was een van de eerste industriële betonnen gebouwen waarbij alles ter plaatse gebeurde. De betonnen silo’s waren in 1926 ongezien. Ze werden opgetrokken met dikke, gevlochten wapening en 30 m hoog met houten plankjes bekist.
De sublieme kwaliteit van het gebouw is er dankzij het immense werk dat destijds werd gerealiseerd: alle beton werd met de hand ter plaatse gemengd met zuivere, natuurlijke grondstoffen, de bekistingen werden ter plaatse getimmerd en ook het vechten van het staal gebeurde op het terrein zelf.
Stel u dan voor dat deze werken niet voor een gewoon huis, maar voor een 30 meter hoge industriële silotoren gebeurden. Zo begrijpt u wat voor een sterk staaltje aan industriële architectuur en wetenschappelijk inzicht men in 1926 al had. Ook al was de term duurzaamheid toen nog niet uitgevonden, de zuiverheid en het intact karakter van het beton in de Residentie Van Simaey, zijn van bovengewone kwaliteit.
Dat maakt dat de werk- en wooneenheden stuk voor stuk unieke plekken zijn waar toekomstige bewoners of werknemers maximaal comfort zullen kunnen ervaren.
Alle ruimtes kunnen nu verder volgens de wensen van de toekomstige bewoners finaal afgewerkt worden.
De historisch en landschappelijk waardevolle toren wordt weer zichtbaar gemaakt en verbouwd tot 20 woningen (luxe loft en appartementen) en een of meerdere commerciële ruimtes. Met de inplanting van dit complex bij het station, zullen de woningen gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Ook zijn er garages, parkeerplaatsen en groen rond het gebouw voorzien.
De VOKA Open Bedrijvendag is de aanzet tot verkoop of verhuur van de werk- en wooneenheden.
2. De historiek van de bedrijvigheid in het gebouw
De Goaverse Statie wil het nieuwe gebouw niet enkel laten zien aan potentiële geïnteresseerden om panden te huren of te kopen, maar wil ook de geschiedenis een plaats geven met een tentoonstelling.
Een tentoonstelling met filmmateriaal en reële voorwerpen van Voeders Van Simaey (1929 – 1970) en later Voeders Leroy (1970-2007).
De site met zijn bewaarde elementen: de silotoren en de villa in cottagestijl representeert de veevoederhandel sinds het interbellum tot eind 20ste eeuw als belangrijke industrietak voor Gavere. Om de historische gelaagdheid van de gemeente te behouden, diende een getuige – de silotoren – bewaard te blijven.
Maar de echte getuige van de geschiedenis en de werken van de afgelopen jaren is mevrouw Monique Van Simaey, één van de nazaten van de oprichters van het veevoederbedrijf.
Zij woont nog steeds vlak naast het silogebouw in de villa, heeft altijd gewerkt in het familiebedrijf en nadien bij Voeders Leroy. Monique volgt tot op vandaag de werken op de voet en legt ze stapsgewijs vast in beeld. Haar bijdrage tot het project en de tentoonstelling is van onschatbare waarde.