KU Leuven – Gent, industrieel ingenieur
Wat valt er te beleven?
Bedrijfsrondleidingen
Voka Open Bedrijvendag gaat door van 10u tot 17u.Waar?
Ons adres
Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Campus Rabot - Gebroeders De Smetstraat 1 , 9000 GentExtra?
Je hoeft niet te reserveren.
Wie we zijn
Op de Gentse campus van KU Leuven leiden we studenten op tot industrieel ingenieurs in de bouwkunde, biochemie, chemie, elektromechanica, elektronica-ICT en energie. Naast het onderwijs zet onze campus ook sterk in op onderzoek: de 14 onderzoeksgroepen voeden het onderwijs en garanderen een sterke link met het bedrijfsleven.
Tijdens Voka Open Bedrijvendag zetten de onderzoeksgroepen gerelateerd aan de opleiding Industrieel Ingenieur BOUWKUNDE van KU Leuven – Gent de deuren open. Maak kennis met ons boeiende en veelzijdige onderzoekswerk, waarin we voortdurend streven naar innovatie en duurzaamheid in de bouwsector!
Wat we doen
Bij KU Leuven – Gent dompelen we je onder in de wereld van de bouwkunde. Onze onderzoeksgroepen zijn experts in bouwmaterialen, hout- en betonstructuren, duurzaam bouwen, dynamica en landmeten. Elke dag streven we naar innovatieve oplossingen voor economische en ecologische uitdagingen in de bouwsector door efficiënte, duurzame en betaalbare bouwprojecten te ontwikkelen en te realiseren. Onze studenten en onderzoekers in de industriële wetenschappen Bouwkunde gaan deze uitdaging met enthousiasme aan! Tijdens Voka Open Bedrijvendag kan je ons onderzoek en onderwijs verkennen door een bezoek te brengen aan onze gespecialiseerde labo’s:
- Beton, een bekend bouwmateriaal, sterk en heel veelzijdig. In ons labo leer je op een interactieve manier alle facetten van beton kennen: je ontdekt alle kwaliteiten, de sterkte en ook de duurzaamheid van het materiaal.
- Energie-efficiëntie, circulair bouwen, bio-gebaseerde materialen, … zijn in onze opleiding Bouwkunde geen loze begrippen. Meten is weten! Bezoek onze circulaire testwoning, pers zelf lemen bouwblokken en spoor luchtlekken en warmteverliezen op in de gebouwschil met een thermografische camera.
- Ontdek hoe onze ingenieurs Bouwkunde een architecturale brugconstructie of woontoren ontwerpen. Waarom trillen constructies en hoe kunnen we dat elegant oplossen?
- Een gebouw in kaart brengen, opmetingen uitvoeren, … professionele drones en laserscanners vormen een ware revolutie. Wij tonen hoe ingenieurs creatieve landmeetkundige toepassingen inzetten in de bouwsector!
Wat je zeker niet mag missen
- Kraak de betoncode door zelf enkele proefjes uit te voeren op beton.
- Bekijk het effect van een aardbeving op constructies.
- Handen uit de mouwen: snel en op eigen kracht van leem naar steen!
- Bezoek de circulaire testwoning met bio-gebaseerde materialen.
- Spoor luchtlekken en warmteverliezen op in een gebouwschil.
- Loop eens rond op een werf met een VR bril en vergelijk de bouwfasen met de originele plannen.
- Laat je gezicht nauwkeurig scannen en bekijk het resultaat in realtime
- Op basis van Leonardo da Vinci’s inzichten, ontwierp Rinus Roelofs ingenieuze houten bouwelementen. Kom mee bouwen, leg patronen en zie hoe kleine verschillen tot grote bewegingen kunnen leiden.
Wist je dat
… beton sterk variërende eigenschappen kan hebben zoals lichtbeton, ultrahogesterktebeton, zelfverdichtend beton, eco-beton, ….? Wist je dat je met een zeer kleine dynamische kracht de zwaarste constructie aan het trillen kan brengen? Wist je dat leem met weinig energie wordt verwerkt, een positief effect op het binnenklimaat heeft en voor honderd procent recycleerbaar is?