
Dierengezondheidszorg en Melkcontrolecentrum Vlaanderen
Wat valt er te beleven?
Stay tuned
Kijk af en toe eens naar deze pagina voor meer info over het programma op zondag 5 oktober 2025 bij Dierengezondheidszorg en Melkcontrolecentrum Vlaanderen.Waar?
Ons adres
Industrielaan 29, 8820 TorhoutExtra?
Contactgegevens
Je hoeft niet te reserveren.
Wie we zijn
Ons verhaal begon in 1937 toen in Antwerpen een ‘Vereniging voor Gezonde melkwinning en Rundertuberculosebestrijding’ opgericht werd met zetel in Lier. Deze werd uiteindelijk opgesplitst in Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) die ruim 80 jaar later nog steeds actief zijn in de landbouwsector, op de sites in Lier en Torhout. Wij opereren voor 50.000 klanten verspreid over Vlaanderen, zowel veehouders als dierenartsen, maar ook voor de overheid en de zuivelindustrie. DGZ is dé betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder en fungeert als brugfunctie tussen de veehouder, zijn dierenarts en de overheid. Dit doet ze door het partnerschap tussen de veehouder en zijn dierenarts te ondersteunen en blijvend te investeren in medewerkers en innovatie. Samen met de veehouders en hun dierenartsen streeft DGZ er dagelijks naar om, met gezonde dieren én goede economische resultaten, de consument gezond en veilig voedsel te kunnen bezorgen. Dit doet ze vanuit haar sites in Torhout en Lier. Samen met MCC richtte DGZ de coöperatieve vennootschap Vivee op. MCC, die gevestigd is op de site in Lier, is dé betrouwbare partner van de Vlaamse melkveehouder en zuivelsector. Samen zetten we ons in voor de gehele landbouwsector, voor mens en dier.
Wat we doen
DGZ is een vereniging zonder winstoogmerk van en voor veehouders. De vzw is actief in de hele Vlaamse regio en richt zich voornamelijk op de sectoren van de herkauwers, het pluimvee en de varkens. DGZ zet zich niet alleen in voor de gezondheid en het welzijn van nutsdieren maar ook van hobbydieren en kleine huisdieren. Bovendien is de organisatie erkend door de federale regering als wetenschappelijke onderzoeksinstelling.
Het DGZ-team van zo’n 170 medewerkers bestaat uit tal van specialisten, zoals dierenartsen, ingenieurs, informatici, laboranten en administratieve krachten. Zij leggen zich toe op volgende kernactiviteiten:
- Identificatie en registratie: DGZ ondersteunt de veehouders bij de wettelijk verplichte identificatie & registratie van hun bedrijf en hun dieren. Zo wordt het mogelijk om een dier en zijn producten te volgen doorheen alle stadia, van bij de productie en de verwerking, tot de distributie. Zo vormt DGZ een onmisbare schakel in de voedselproductie die niet alleen van een uiterst hoge kwaliteit is maar ook transparant en betrouwbaar. De veehouder kan zijn gegevens elektronisch registreren via Veeportaal, telefonisch via het telefonisch meldingssysteem VRS, of via papieren documenten.
- Dierengezondheidszorg: DGZ begeleidt veehouders en dierenartsen bij de monitoring, bestrijding en preventie van dierziekten. Op het menu van de unit Gezondheidszorg staan o.a. de uitvoering van de diergezondheidsprogramma’s in opdracht van de overheid, monitoring van bestaande, veranderende en opkomende dierziekten, tweedelijnsdiergeneeskunde, praktijkgericht onderzoek en adviesverlening naar aanleiding van de laboratoriumonderzoeken die de collega’s in de laboratoria van DGZ uitvoeren.
- Laboratorium en autopsie: In het kader van de dierengezondheidszorg voert het laboratorium van DGZ jaarlijks meer dan een miljoen laboratoriumonderzoeken en duizenden autopsies uit. Het gros van de onderzoeken gebeurt binnen de officiële gezondheidsprogramma’s van de overheid. Daarnaast is DGZ ook dagelijks in de weer met analyses in rechtstreekse opdracht van talloze veehouders en dierenartsen.
Waar we voor staan
Bij DGZ streven we naar een duurzame en veilige veehouderijsector waarin diergezondheid en -welzijn centraal staan. We geloven in een preventieve aanpak en zetten ons in voor een transparante communicatie en samenwerking tussen alle betrokken partijen om zo de kwaliteit en veiligheid van dierlijke producten te garanderen. Dit doen we door:
- hoogkwalitatieve diensten en producten aan te bieden
- de brugfunctie te verzorgen tussen de veehouder, zijn dierenarts en de overheid
- het partnerschap tussen de veehouder en zijn dierenarts te ondersteunen
- blijvend te investeren in medewerkers en innovatie.
De medewerkers laten zich hierbij inspireren door vier waarden waar we in onze organisatie uiterst veel belang aan hechten:
Professioneel – Betrouwbaar – Transparant – Ondersteunend
Openstaande vacatures
Dierengezondheidszorg en Melkcontrolecentrum Vlaanderen heeft ook een aantal openstaande vacatures.
Benieuwd naar meer informatie? Ontdek ze hieronder.