Terug naar resultaten

Niko - voorbeeldpagina 2019

Ons bedrijf in 3 kernwoorden

100 jaar innoveren en vooruitkijken

Hoeveel tijd je bij ons kan doorbrengen

Openingsuren: van 10u tot 17u (ingang tot 16u30)

Duur van een rondleiding in de fabriek: 1,5 uur tot 2 uur

Wat we dagelijks doen

Niko ontwerpt elektr(on)ische oplossingen voor schakelmateriaal, toegangscontrole, sensoren, lichtregeling en huisautomatisering, die gebouwen beter laten werken voor iedereen die erin leeft en werkt. Door minder energie te verbruiken, lichtcomfort en veiligheid te verhogen en door alle toepassingen naadloos te laten samenwerken. Gebouwen met Niko zijn efficiënter, laten zich controleren vanop afstand en interageren binnen grotere ecosystemen. Niko is een Belgisch familiebedrijf uit Sint-Niklaas met 700 werknemers en 10 Europese vestigingen.

Bij Niko is er één vraag die ons elke dag bezighoudt: ‘Hoe kunnen we gebouwen beter laten werken voor jou?’

Waarom wij deelnemen aan Voka Open Bedrijvendag 2019

Niko viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. In die 100 jaar groeide Niko uit tot een sterke internationale speler, maar slaagde er ook in om zijn productie in België te houden. We zijn dan ook fier dat we jou op 6 oktober kunnen tonen hoe we dat doen. We tonen je hoe onze ‘Factory of the Future’ toelaat om heel flexibel te kunnen inspelen op de vraag in de markt, hoe medewerkers in zelfsturende teams autonoom en intensief samenwerken in teamverband, hoe we onze ecologische voetafdruk tot een minimum reduceren en hoe we met innovatieve producten de ervaringen van onze gebruikers verbeteren.

Wij staan klaar om je met open armen te ontvangen op 6 oktober!

Wist je dat
 • Niko de voorbije honderd jaar meer dan 500 miljoen schakelaars en stopcontacten produceerde, bijna goed voor volledige omtrek van de aarde.
 • In niet minder dan 85% van de Belgische huizen vandaag Niko schakelmateriaal geïnstalleerd is.
 • Koning Filip dit jaar een bezoek bracht aan Niko ter ere van zijn 100ste verjaardag.
 • Jacques Brel vroeger nog bij Niko kwam als commercieel vertegenwoordiger voor verpakkingsmateriaal van ‘Vanneste & Brel’.
 • Niko dit jaar werd uitgeroepen tot Factory of the Future, dankzij investeringen in de digitalisering van de fabriek in Sint-Niklaas, een innovatieve arbeidsorganisatie en een belangrijke focus op duurzaamheid
 • Het Niko gebouw langs de E17 een van de laatste projecten was van de gerenommeerde architect Jo Crepain.
 • 4.300 m² zonnepanelen goed zijn voor 12,5% van het jaarlijkse energieverbruik van Niko
 • Niko jaarlijks zo’n 10 miljoen euro investeert in de digitalisering van de fabriek, zodat het de productie in Sint-Niklaas kan houden.
Welke beroepen je aan het werk kan zien

Op Open Bedrijvendag kan je bij Niko mensen aan het werk zien in de gereedschapsmakerij, de manuele montage, de automatische montage, de kunststof afdeling, de metaalafdeling en het test laboratorium.

Wat je zal ontdekken

Tijdens een rondleiding op Open Bedrijvendag tonen we je hoe onze fabriek de volledige cyclus van Niko producten aankan. Van ontwerp tot assemblage en verpakking van het eindproduct, je volgt het volledige proces vanop de eerste rij. Je ontdekt …

 • …hoe onze ‘Factory of the Future’ toelaat om heel flexibel te kunnen inspelen op de vraag in de markt
 • …hoe medewerkers in zelfsturende teams autonoom en intensief samenwerken in teamverband
 • …hoe we onze ecologische voetafdruk tot een minimum reduceren
 • …hoe we met innovatieve producten de ervaringen van onze gebruikers verbeteren.
Wat we voorzien voor de kinderen

Voor de kinderen voorzien we een leuke quiz, waarbij je de antwoorden te weten komt tijdens de rondleiding. De persoon met de meeste juiste antwoorden maakt kans op een leuke prijs!

Wat je zelf mag uitproberen

Op Open Bedrijvendag kan je zelf beleven wat huisautomatisering voor jou kan betekenen. In twee tiny houses ontdek je hoe Niko Home Control jouw leven comfortabeler, veiliger en energiezuiniger maakt.
Je ontdekt er

 • hoe je je woning kan aansturen met stembesturing
 • hoe je altijd zicht hebt op je energieverbruik en optimaal gebruik maakt van je eigen opgewekte energie
 • hoe je met één druk op de knop je woning onderdompelt in de ideale sfeer
Wat we doen rond groen/duurzaam ondernemen

Duurzaam beleid en aandacht voor milieuzorg is een essentieel onderdeel van de algemene bedrijfsstrategie van Niko. Niet alleen door de ecologische keuzes die we nemen in de verschillende fasen van het productieproces, maar ook omdat we onze gebruikers producten bieden die helpen om hun energieverbruik te minimaliseren, zoals Niko Home Control en detectoren.

Een aantal resultaten van het duurzaamheidsbeleid van Niko:

 • Niko maakt uitsluitend gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen. 12,5% van het jaarlijkse energieverbruik wordt bovendien door het bedrijf zelf opgewekt aan de hand van 4.300 m² zonnepanelen.
 • Niko slaagde erin om in de voorbije 10 jaar 15% minder energie te verbruiken, dankzij het gebruik van energiezuinige machines en een slim energiemanagementsysteem.
 • Het waterverbruik van Niko daalde met meer dan 40% ten opzichte van 2000, dankzij rationeel watergebruik en regenwaterrecuperatie.
 • Dankzij recyclage van afvalmateriaal als grondstof in het productieproces en een efficiënte afvalinzameling, bedraagt het restafval nu 14% per jaar, waar dit in 2007 nog 23% was.

Niko gaat daarbij heel bewust verder dan de Belgische milieuwetgeving voorschrijft en ontvangt al 18 jaar op rij het milieucharter van Voka.

Wat wij nog extra voor jou in petto hebben

Na het bezoek aan de fabriek, kan je in de Bistro een drankje kopen en gezellig napraten. Ook het boek 100 jaar Niko wordt ter plaatse verkocht. De opbrengst gaat integraal naar ‘De Springplank’ in Sint-Niklaas.

Adres:
Industriepark West 40
9100 Sint-Niklaas
Website: www.niko.eu
Openingsuren:

10u - 17u

Inhoud:
 • Bouw
 • Interieur & Lifestyle
 • Techniek & Technologie
Praktisch:
 • Leuk voor kinderen
Vacatures:
Toegankelijkheid rolstoelgebruikers:
 • Volledig rolstoeltoegankelijk

Industriepark West 40, Sint-Niklaas

In the spotlight

Brugge/Zeebrugge